Livet på Lilla Ekeby

och Åsas blogg om själ & kropp, maten och lantlivet

Välkommen

GÅRDENS HISTORIA

Lilla Ekebys mark hörde till Ekeby gård fram till 1924. Då styckas flera mindre gårdar av från Ekeby, bland annat Mälby, Skälby, Kvarnbol, Ekdalen och Gamla Ekeby.

Också ”vår mark” styckas av för att säljas och bebyggas med bostad och ladugård. Men här finns ingen hårdjord, utan bara ängsmark. Ingen vågar köpa en mark som fryser lätt på vårarna, och som delvis kan ligga under vatten blöta vårar och höstar.

Det dröjer några år. Sen dyker Dansken upp och köper ängarna mellan ån och järnvägen. Vem dansken är vet vi inte, men marken kom att kallas Danskens ängar. På 30-talet sålde Dansken marken till Roffes morfar.

För fäfot
Roffes morfar fiskar kräftor i ån, men marken arrenderar han ut åt bonden Mattson i Skälby. Säds-Matte, som han kallades, släpper sina får på ängarna. Vi hittar fortfarande rester av Säds-Mattes fårstängsel. Det gör också alla de bönder som under 40- och 50-talet köper hö på rot från ängarna, sen Säds-Mattes fåruppfödning upphört.

Näste arrendator blir Emil Eriksson som inte bara tar foder utan också odlar havre på sjöängen. Sen blir här åter betesmark, först för ”Lilll-bonns” nötkreatur och senare för Acke Jakobssons travhästar. Markägare då är Roffes mamma Eivor.

Hästgård planeras!
1992 har våra hästgårdsplaner tagit ordentlig fart och Åsa åker till Island och besöker ett 20-tal hästgårdar under 3 dygn. Byggnadsnämnden envisas med att säga nej till bebyggelse på Rimbo-Ekeby 1:7 och våra planer är att istället köpa en annan gård strax utanför Rimbo.

Den gårdsauktionen, med budgivning på gårdsplanen, blir en katastrof. Mitt framför näsan på oss kom en anna familj med välfylld plånbok och snuvar oss på hela härligheten!

Tillsammans med goda vänner åker vi hem till villan i Rimbo för att dränka våra sorger i te, kaffe och saft. Men ibland är det nära mellan sorg och glädje. När Roffe plockar fram ett väl gömt bygglov för Rimbo-Ekeby 1:7 utbryter det stora jublet. Bygglovet hade kommit några dagar innan den just besökta gårdsauktionen! Byggnadsnämnden har ändrat sig. Så från att just ha missat en förfallen gård kan vi ge oss ut till Rimbo-Ekeby för att planera för ett nybygge.

Hästgård blir verklighet
Vintern 1992 – 93 bygger vi stallet. Sommaren 1993 har vi invigningsfest, och Gjalp med fölet Hera har precis flyttat in.
Hylling är kvar på Island för att betäckas. Hon kommer med båt i september. Några månader senare tar Gerda med fölet Godi flyget över till Sverige.

Vår avel och inackorderingsverksamhet är igång! Marie Andersson med Odinn och Leif Jäderlund med Jarpur är våra första inackorderingar. 
Sommaren 1994 föds den första fölungen på gården; Hylling släpper ut Katla tidigt på pingstdagens morgon.

Till julen 2003 är boningshuset högst upp på kullen klart. Vi döper vårt nya hem till Lilla Ekeby. Och efter att flera gånger om dagen ha åkt mellan villa i Rimbo och stall i Ekeby kan vi efter tio års pendlande bara kika ut genom fönstren för att se att allt står rätt till.

HUSET PÅ KULLEN

Huset på kullen